Was het nog maar donderdag. Want donderdag lag ik nog overheerlijk met mijn bikini-billen in het parelwitte strand van het Indonesische Gili Trawangan Island. Zo’n eiland waarvan je stiekem droomt als je het hebt over een vakantie op een tropisch eiland. Witte stranden, helder blauwe zee, fel licht (ook als je ‘s ochtends vroeg je bed uit komt), overal rieten strandhutjes, dobberende bootjes en verser dan vers fruit om van te genieten. Precies op zo’n eiland was ik! En het enige waar ik aan kon denken was wat ik zou doen als ik weer thuis was…

Aan al het goede komt een eind

Nu ben ik dus thuis in het natte, koude Nederland, waar het nog donker is als ik opsta ‘s ochtends. Waar het enige water dat ik zie als ik naar buiten kijk de regenplassen op straat zijn. Er wordt weer van me verwacht dat ik dingen doe. Werken, sporten, rekeningen betalen…. Het besef komt vandaag ineens hard binnen. De vakantie waar Marijke en ik zo lang naar hebben uitgekeken is voorbij! Aan al het goede komt een eind.

Ik wist dat dit moment zou komen natuurlijk en daarom had ik een challenge gekozen die me zou helpen om eens te meer te beseffen dat ik enorm moest genieten van het moment. Living in the moment! Want hoe lang je vakantie ook duurt, volgens mij is het heel normaal dat je de laatste dagen weer langzaam met je hoofd bij het thuisfront bent. Voor mij althans wel.

Geen besef meer van tijd

Drie weken gingen Marijke en ik naar Indonesië, een reis die jullie afgelopen weken helemaal hebben kunnen volgen aan de hand van onze blogs. Als ik er nu aan terug denk lijken die weken ook wel drie maanden. We hebben zo veel gedaan en gezien en waren al die tijd helemaal de tijd kwijt. Toen we na Java aankwamen op Bali hadden we het idee dat we al weken onderweg waren… en we waren nog niet eens op de helft! Heerlijk was dat gevoel.

Ondanks dat overheerlijke geen-besef-meer-van-de-tijd gevoel, vlogen de dagen voorbij. Ineens zat onze tijd op Bali erop en gingen we naar ons eindstation: een paar dagen chillen op de Gili’s! Ondanks dat we nog een kleine week hadden op dat moment, wisten we heel goed dat de Gili’s onze laatste bestemming was voor de terugreis ingezet zou gaan worden. De laatste dagen waren ingegaan en als we op de boot terug moesten naar Bali… dan was onze reis helemaal voorbij!

Houd daar eens mee op!

Bij mij is dit op een of andere manier altijd een reden om bezig te zijn met ‘als ik weer thuis ben’. Ik maak plannen, krijg weer nieuwe energie en nieuwe ideeën en op een of andere manier heb ik zo veel zin om daar direct mee te beginnen dat ik bijna vergeet dat ik me begeef op een prachtige locatie zonder kou en regen. Het was dus eigenlijk Marijke die het zei: “Jij mag deze week niet meer bezig zijn met thuis!” En natuurlijk was ik het met haar eens… Maar zo gemakkelijk was dat niet.

Iedere dag moest Marijke me wel een paar keer de mond snoeren. “En nu houd je daar over op, want daar mag je helemaal niet mee bezig zijn!” Verschrikkelijk moeilijk vond ik het! Maar het was terecht dat Marijke me erop bleef wijzen. Daardoor lukte het me op die momenten even heel goed te beseffen waar ik was. Dat dit eindig was en dat het daarna weer een tijdje zou duren voor ik weer zoiets tofs zou gaan doen. Op zo’n warme mooie plek zou zijn in zo’n fantastisch land.

Op vakantie moet je genieten!

Aan dat goede kwam een eind, sneller dan ik had gehoopt, want nu zit ik alweer thuis op de bank, de verwarming op standje hoog en een Jetlag als bonus. Ik kan het niet laten om al weer te dromen over mijn volgende vakantiebestemming. Maar voorlopig roepen de dagelijkse plichten weer. Als het dan weer zo ver is, kan ik weer optimaal genieten van alles wat ik mee ga maken. En nu ik me eens te meer besef hoe goed het was dat ik die laatste week écht heb genoten, kan ik dat hopelijk volgende keer weer doen. Thuis zijn kun je altijd doen, dus op vakantie moet je genieten!