fitbit Charge

Al een jaar lang luister ik naar de enthousiaste verhalen van Fitbit-eigenaren. Dat stukje plastic om je pols kan toch verdomde handig zijn. Dan kan ik toch gewoon niet achter blijven? Dus sinds vorige week ben ik ook aan de Fitbit, om precies te zijn de Fitbit Charge 2. Met deze armband kun je onder andere je hartslag meten, je stappen tellen, je slaap monitoren, al je andere (sport)activiteiten bijhouden en ademoefeningen doen. Verder zit er een stopwatch op, kun je er een wekker op activeren en worden meldingen van je telefoon erop getoond. Bijzonder veel handige mogelijkheden in zo’n armbandje of niet?! Deze week ging ik er in ieder geval mee aan de slag met als voornaamste doel om gedurende de dag actiever te worden.

Stappen tellen

Dus even terug naar het stappen tellen. Ik heb het wel eens eerder gedaan, maar het is verdomd moeilijk om met een kantoorbaan aan de aanbevolen 10.000 stappen te komen. Gelukkig kun je je eigen doel bepalen en heb ik mijn dagelijkse goal op 7.000 stappen gezet. Het moet wel een beetje motiverend blijven. Kwam ik hier echter iedere dag aan deze week? Op dinsdag en woensdag niet, toen passeerde ik krap de 5.000 stappen. Gelukkig geeft de Fitbit je wel ieder uur een herinnering om te gaan bewegen. Dan begint je pols te trillen en vraagt de fitte armband of je ‘m mee neemt voor een wandeling van tenminste 250 stappen. Lukt het je? Dan trilt ‘ie weer en krijg je vuurwerk te zien. Een goede beloning of niet? Lukte het mij om per uur in ieder geval 250 stappen te zetten? Dat alleen niet. Soms zit je gewoon in de flow van je werk en de afstand van mijn bureau naar het toilet is ook maar zoveel stappen. Maar goed, die trillende armband maakt je wel ieder uur even bewust van het feit dat je al lang zit.

Bewustwording en motivatie

De Fitbit zorgt bij mij dus voor een gezonde portie bewustwording. Hoeveel beweeg ik eigenlijk gedurende de dag? Daarnaast vind ik het mooi om mijn hartslag bij te kunnen houden. Wanneer zit ik nu precies in die vetverbrandingszone tijdens het trainen en hoe zou ik mijn training kunnen aanpassen zodat deze nog effectiever is? Ook op slaapgebied geeft de Fitbit mij inzicht aangezien het mijn slaapkwaliteit bijhoudt. Zo kun je zien wanneer je wakker was of onrustig lag te draaien. Naast al die bewustwording zorgt dat stukje plastic om mijn pols eveneens voor de nodige competitiedrang. Niet alleen tegen mezelf, maar ook tegen anderen. Zo heb ik deze werkweek en dit kerstweekend tegen mijn neef en een vriendin gestreden om de meeste stappen. Je wilt uiteindelijk natuurlijk wel als beste uit de bus komen. Kortom: die Fitbit werkt voor mij enorm motiverend.

Die motivatie wordt nog eens versterkt door het feit dat de Fitbit je allerlei beloningen geeft. Van vuurwerk tot sterren en badges. Die ben ik deze week logischerwijs gaan sparen. Iedere keer als ik een doel bereikt had, van het aantal stappen per uur of het aantal stappen per dag, kreeg ik een ster. Wie wil dat nou niet? Ik heb daarnaast zojuist een Happy Hill Badge gekregen omdat ik vandaag tien trappen op ben gelopen. Hoe leuk is dat? Daar wil je toch gewoon je bed voor uitkomen?