Afgelopen dinsdag was ik jarig en ik besefte mij ineens dat ik best wel een bofkont ben. Naast dat ik namelijk het afgelopen jaar weer veel heb geleerd (hier kom ik zo op terug), mocht ik mijn verjaardag vieren op één van de tofste plekken ter wereld. Mijn vriend en ik zijn namelijk op vakantie in Maleisië en we hebben het eiland Langkawi uitgekozen om mijn verjaardag te vieren. Als kers op de taart gingen we ook nog iets heel tofs doen: we hebben vier uur lang van eiland naar eiland gevaren op een jet-ski! Hier vertel ik graag volgende week meer over, want het is een dikke vette aanrader.

Jarig zijn vind ik overigens altijd heel erg leuk. Wat dat betreft ben ik net een klein kind, want ik heb nog steeds heel veel zin om jarig te zijn en ben dan in de ochtend ook altijd vroeg wakker 😉 Je verjaardag is de uitgelezen kans om te vieren dat je leeft. Ik prijs mezelf ieder jaar weer gelukkig dat ik een jaar ouder mag worden in goede gezondheid. Dat is al een feestje op zich waard! Daarnaast vind ik het superleuk als mensen op deze ene dag van het jaar wat extra aan je denken en je overladen met gelukswensen. Op welke andere dag van het jaar heb je dat anders?! Het was dus weer een topdag, waarop ik ook even heb teruggekeken op het afgelopen levensjaar. Zoals ik net al zei: ik heb weer veel geleerd. In deze blog wil ik graag drie waardevolle wijsheden met je delen.

1. Kijk kritisch naar je eigen doelen

Doelen stellen, goede gewoontes naleven, de lat hoger leggen, jezelf ontwikkelen. Termen die ik vaak genoeg voorbij hoor komen. Heel leuk allemaal, maar we moeten wel een beetje veel vind je niet? We leven in een tijd waarin we echt ontzettend veel moeten. We moeten een goede baan, goede studie, bijblijven, leuke dingen doen met vrienden, sporten, jezelf ontwikkelen, enzovoort. Ik weet niet of het een generatiedingetje is, maar ik ken dus bizar veel mensen die de afgelopen jaren een burn-out hebben gehad. Gewoon afgebrand tot aan de enkels omdat ze zo vreselijk veel moeten. Prettige wedstrijd…

Afgelopen levensjaar heb ik geleerd dat ik echt niet zoveel moet behalve kritisch zijn op mijn eigen doelen. Ik kan niet alles tegelijkertijd en het is echt wel prima om eens een doel uit te stellen. Ik heb tegenwoordig gewoon een soort van verlanglijst van zaken die ik graag zou willen doen of bereiken en hier pak ik steeds een nieuw doel van. Niets moet, alles mag. Ik heb het al druk zat 😉

2. Bijstellen en ergens op terugkomen, is niet erg

Tot niet heel lang geleden zag ik het bijstellen van een doel of het ergens op terugkomen als falen. Wanneer iets niet lukt dan is de actie gefaald, was mijn gedachte. Niets is minder waar. Van het bijstellen van doelen, is nog nooit iemand minder geworden. Je kunt dus gewoon terugkomen op iets. It’s amazing 😉 Dus bij deze kom ik publiekelijk terug op mijn doel van de handstand kunnen. Ik heb genoeg andere doelen waar ik mij wel op wil focussen en ik zie het nut er gewoon niet van in. Bovendien word ik er denk ik niet gelukkig van als ik het wel kan… Daarmee zijn we direct bij punt drie aangekomen.

3. Word ik er gelukkig van?

De meest belangrijke vraag die ik mezelf steeds stel, is of ik ergens gelukkig van word. Dit is een beetje voortgeborduurd op het boek The Life Changing Magic Of Not Giving A Fuck. Volgens deze theorie moet je gewoon geen dingen doen waar je niet gelukkig van wordt omdat je maar een x hoeveelheid tijd hebt. Je kunt iedere keer de keuze maken om iets wel of niet te doen wanneer het bijdraagt aan je eigen geluk. Dat kan ook betekenen dat je uiteindelijk wel iets doet wat jou niet perse gelukkig maakt, maar iemand anders wel waardoor jij weer blij wordt en het uiteindelijk bijdraagt aan je eigen geluk. Snap je?

Zo, en nu is het tijd om weer het glas te heffen. Op een jaartje ouder zijn, op levenswijsheden en op vooral niet teveel moeten! Cheers!