indiase bloemkool

Ook deze week wil ik graag een recept uit het Superfood kookboek van Jamie Oliver met je delen. Afgelopen zondag heb ik dit recept voor het eerst gemaakt en zoals ik al beloofde op mijn Instagram, zou ik het recept op 52Challenge zetten wanneer het lekker was. De uitkomst lijkt mij duidelijk 😉

Wat hebben we nodig voor vier personen?

  • 2 grote bloemkolen van 1,2 kilo elk
  • Een halve middelgrote ananas
  • Olijfolie
  • Volle theelepel venkelzaad
  • Volle theelepel zwarte mosterdzaad. Ik heb zelf bruine mosterdzaad gebruikt en dat smaakte prima 😉
  • 30 gram geschaafde amandelen
  • Een blik kikkererwten van 400 gram
  • Een afgestreken theelepel kurkuma
  • Twee afgestreken theelepels mild kerriepoeder
  • Een half bosje koriander
  • 3 centimeter verse gemberwortel
  • Een citroen
  • Twee theelepels mango chutney. Wanneer je van pittig eten houdt, koop dan niet de gezoete mangochutney. Er bestaat een heerlijke pittige mangochutney.
  • 200 gram yoghurt
  • Een verse rode peper
  • Vier volkoren chapati’s

Hoe maak je de Indiase bloemkool

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloemkool in roosjes en kook ze in zes tot acht minuten, laat ze goed uitlekken in een vergiet en leg ze in een grote ovenschaal. Schil de ananas, verwijder de harde kern, snijd het vruchtvlees in blokjes van ongeveer drie centimeter en doe ze met één eetlepel olie, het venkel- en mosterdzaad, een snufje zout en peper bij de bloemkool. Hussel de boel goed door elkaar en zet 30 minuten in de oven. Haal de schaal na 30 minuten even uit de oven. Schep alles om, voeg daarna de geschaafde amandelen en de uitgelekte kikkererwten toe en zet de ovenschaal nog tien minuten terug in de oven of totdat de bloemkool licht geschroeid en krokant is.

Rooster ondertussen de kurkuma en het kerriepoeder een paar minuten in een droge koekenpan op laag vuur totdat je de kruiden ruikt. Dit ruikt echt superlekker! Doe vervolgens de kruiden met de steeltjes van de koriander in de blender. Ik heb zelf geen blender en heb dus mijn staafmixer gebruikt en de bijbehorende hoge mixbeker. Works just fine! Schil en snijd de gember in plakjes en doe ze met het citroensap, de mangochutney en de helft van de yoghurt in de blender of mixbeker. Mix het tot een glad mengsel en roer er dan de rest van de yoghurt bij. Wanneer je alle yoghurt in één keer toevoegt en het allemaal mixt, wordt het volgens Jamie een dunnere dressing. Breng de dressing op smaak met peper en zout en giet hem in een grote schaal.

Schep de geroosterde bloemkool en ananas op een hoopje in het midden van de dressing, snijd de rode peper in ringetjes of kleine blokjes en strooi ze er samen met de blaadjes koriander overheen. Hussel alles door elkaar en serveer er warme chapati’s bij om te dippen. Deze heb ik overigens gewoon achterwege gelaten, want makkelijk te vinden zijn die chapati’s niet!

Voedingswaarde van Jamie Oliver’s recept

Dit recept bevat 569 calorieën, 19,7 gram vet, 27,4 gram eiwit, 71,8 gram koolhydraten. Wanneer je dus die chapati’s laat zitten, kom je logischerwijs ook lager in je calorieën en koolhydraten uit. Misschien handige informatie voor de Personal Body Plan mensen onder ons 😉