ochtendmens

Het is eigenlijk heel simpel om een ochtendmens te worden. Je hoeft er maar twee dingen voor te doen: zet je wekker en stap uit bed. Moeilijk is het niet, maar waarom vinden we dat allemaal dan wel zo vreselijk zwaar? Het grote geheim zit hem in de gewoonte, je lichaam is bijvoorbeeld gewend aan ‘s avonds laat dingen doen en heeft als gevolg daarvan, die extra slaap ‘s ochtends nodig. Daarnaast is het natuurlijk ook een gewoonte om de snoozeknop van je wekker in de drukken wanneer deze afgaat. Wil je echter een energieke start van je dag, dan zul je gedag moeten zeggen tegen het snoozen. Bewezen is namelijk dat de mens in de ochtend het meest productief is en hier kun je nog beter gebruik van maken dan dat je nu doet. Deze simpele tips zullen je helpen om een ochtendmens te worden, want iedereen kan het!

Een ochtendmens begint in de avond

Plan jij je avond helemaal vol en lig je daardoor pas laat op bed? Dan is het natuurlijk niet gek dat je de volgende dag nog moe bent en even langer wilt blijven liggen. Een simpele truc om ervoor te zorgen dat je eerder naar bed gaat, is om net te doen alsof je avond een uur korter duurt. In plaats van dat je dus plannen maakt tot 22:00 uur, maak je nu maar plannen tot 21:00 uur. In dat laatste uur doe je vervolgens niets anders dan je klaar maken voor bed. Ruim wat spullen op, lees een boek, haal je make-up eraf en leg je kleren klaar voor morgen.

Zet de wekker en kom uit bed

Daarna is het belangrijk om je wekker te zetten en in de ochtend daadwerkelijk uit je bed te stappen. Zonder deze twee acties word je nooit een ochtendmens! Je hoeft trouwens echt niet uit je bed te willen komen, je moet het alleen wel doen. Ik heb de helft van de tijd ook geen zin om eruit te komen namelijk. Om dit makkelijker voor jezelf te maken, kun je zodra je wakker bent bedenken wat je allemaal op deze dag mag gaan doen. Denk dus aan de leuke dingen en niet de dingen die je perse moet doen.

Wil de ochtendmens in jou nog niet echt wakker worden? Probeer dan iets minder cold turkey een ochtendmens te worden door de wekker steeds een beetje eerder te zetten. Zet je normaal je wekker pas om 08:00 uur, zet hem dan steeds een kwartier eerder. Zo geef je jezelf de tijd om te wennen aan het eerder opstaan.

Neem een goed ontbijt

Om je lichaam direct goed op te starten heeft het meer dan een kopje koffie nodig in de ochtend. Je spijsverteringssysteem moet namelijk op gang komen na een nacht slaap. Voor snelle en gezonde ontbijtrecepten kun je hier terecht.

Kom in beweging in de ochtend

Door in de ochtend te sporten open je eigenlijk direct een pot met energie. Omdat je in de ochtend actief bent, ben je gedurende de dag scherper en fitter. Is dit sportschool nog een stap te ver voor je? Rol dan een matje uit in je woonkamer en doe een paar simpele pilates of yoga oefeningen.