Laatst vertelde ik al dat ik sinds begin januari aan de slag ben met een lifestyle coach. Een coach die mij helpt bij mijn sporten, me regelmatig op de weegschaal zet en aan wie ik alles kan vragen over gezond eten. Dat is fijn, want ondanks dat ik zo ongeveer een wandelende encyclopedie ben als het gaat over voedingsfeitjes, ben ook ik vaak zoekende naar wat ik nou precies kan eten. Ook ik ben immers gewoon iemand met een drukke 40 urige werkweek en ook ik heb dan geen zin om uren lang in de keuken te staan om dag in dag uit weer gezonde en verse snacks, lunches en weet ik veel wat voor te bereiden. Ik zorg al dat er wekelijks een goed aangevulde pot granola in de kast staat, zodat vriendlief en ik in ieder geval goed kunnen ontbijten. Iedere avond zorg ik voor een gezonde maaltijd, maar als ik dan in het weekend door de supermarkt loop, dan is het wel heel gemakkelijk om spullen in die kar te gooien die gezond lijken, maar dat eigenlijk helemaal niet zijn. Dan kan zelfs een wandelende encyclopedie als ik wel eens haar kop in het zand steken.

Optimel 2.0

Zo stond ik dus laatst bij Sanne, mijn coach. Zij keek eens rustig naar mijn maaltijden van de twee weken daarvoor. Op dat ontbijt had ze uiteraard geen op- of aanmerkingen (my granola rules!!). De avondmaaltijden waren op een enkele uitzondering na, ook zeker gezond, net als de lunch. Maar die tussendoortjes… die waren niet best. Voorheen maakte ik nog wel eens chiapudding, maar ook daar heb ik gewoon niet iedere dag zin in! En dus vergreep ik me al twee weken aan een pot Optimel kwark per dag. Een halve pot als tussendoortje voor de lunch en de andere helft in de middag na de lunch. Gemakkelijk mee te nemen en, als je je kop in het zand steekt, hartstikke gezond! Maar daar trapte Sanne niet in en dus kreeg ik op mijn flikker! Die Optimel, die moet uit het dagmenu!

Nou wil ik niet zeggen dat je alleen maar troep naar binnen stopt als je Optimel eet, maar die zoete smaak, komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. En hoewel er geen suiker in zit, kun je uit de ingrediënten opmaken dat er wel een suikervervanger in zit. Je lichaam ziet die stof wel degelijk als suiker… niet de meest verantwoorde keuze dus als je écht gezond bezig wilt zijn. “Maar, wat kan ik dan eten tussendoor?” Het is toch handig dat ik dit kan vragen aan een coach, in plaats van zelf na te denken over wat ze vroeger dan wellicht aten, toen er nog niet zoiets bestond als Optimel! “Wat dacht je van een kommetje kwark met appel en kaneel?” Poeh! Nou dat ik daar niet zelf op gekomen was!

Appels en wortels

Maar wat een goed idee zeg! Tegenwoordig zit er standaard een pot Skyr en een appel in mijn tas. Met die pot Skyr doe ik dan twee dagen en die appel gaat natuurlijk lekker dagelijks op. Ik kan dan twee keer per dag een kommetje maken met mijn eigen gezonde gefabriceerde Optimel. Een halve appel met een kwart bak Skyr, een snufje kaneel en je hebt echt een lekkere snack! Wil je het dan toch iets zoeter? Neem dan de vanille variant van Skyr of mix een theelepel dadelstroop door de kwark. Succes verzekerd! De ‘simpele’ variant met naturel Skyr (+/- 115 gram), halve appel en kaneel bevat de volgende voedingswaarden:calorieën 110 , vet 0,1 gram, eiwitten 12,5 gram, koolhydraten 12,6 gram.

Nog zo’n goed idee is een sapje uit de slowjuicer. Okee, okee, ook daar heb ik niet altijd zin in, maar dan vooral omdat het schoonmaken van dat ding langer kost dan het maken van dat sapje, maar het resultaat is wel erg lekker, vullend en ook nog eens mega gezond! Je kunt natuurlijk een mega uitgebreid sapje maken, maar dat is niet alleen heel prijzig iedere keer, je moet natuurlijk ook precies weten welke smaken wel en niet goed bij elkaar passen. Ik houdt het daarom lekker basic. Ik ga voor wortel en appel! Lekker zoet en mega gezond! Veel beter dan de flessen versgeperste sap uit de supermarkt! In totaal gaan er dan 10 wortels door de juicer en 1 appel. Daar haal je dan voldoende sap uit voor 2 dagen! Een wortel-appel sapje bevat per glas (250 ml) de volgende voedingswaarden:calorieën 105, vet 0,6 gram, eiwitten 0,8 gram, koolhydraten 21,1 gram.

Ik ben erg benieuwd naar jullie gezonde alternatieven van de verpakte snacks! Ik sta altijd open voor nieuwe recepten, dus kom maar door!!