Het is maandagavond. De avond waarop ik eigenlijk altijd mijn blog over mijn 52Challenge van de week ervoor schrijf. Zo ook vanavond, alleen dan net ietsje anders dan normaal. Ik zit nu namelijk in de speelschuur van een boerencamping ergens in Zeeland, de enige plek op de camping waar internet is. Er zitten naast mij nog drie andere mensen in de schuur, babyboomers met Ipads houden mij gezelschap. We gebruiken allemaal apparaten die niet perse met een stekker in het stopcontact hoeven, maar die op een gegeven moment wel weer opgeladen moeten worden. Dat opladen kost dan weer stroom en juist op het verbruik van stroom heb ik in mijn 52Challenge gelet. Ik wilde in mijn 52Challenge zo energie-zuinig mogelijk leven.

Energie-bewust leven is belangrijk. Niet alleen om zo geld te kunnen besparen, maar ook voor het milieu. Dat hoef ik volgens mij niemand te vertellen en het is dan ook direct de belangrijkste beweegreden voor mij om bewuster met mijn energieverbruik om te gaan. Gelukkig is energie-besparen geen rocket science en ik blijk goed te scoren bij de test van de Energie Bespaar Wijzer. Een mooie 77 uit 100 punten! Dat is meer dan de gemiddelde score van 64 van mensen in een vergelijkbare woonsituatie.

Spaarlampen en stand-by

Geen verkeerd startpunt zo te zien. Ik had eigenlijk ook niet anders verwacht, want ik voer alle mogelijke bespaartips al uit. Ik doe vaak de was op 30 graden of kouder en heb in bijna alle lampen een spaarlamp zitten. Ook laat ik de lader van mijn telefoon of computer niet in het stopcontact zitten na gebruik en trek ik zelfs de stekker van mijn televisie eruit omdat hij anders niet van de stand-by stand af kan.

Net dat beetje extra doen

Volgens de Energie Bespaar Wijzer kan ik nog meer energie besparen door zonnepanelen te nemen, een zonneboiler te laten plaatsen en mijn vloeren en dak op een speciale manier te isoleren. Dat vind ik voor mijn situatie een beetje ver gaan, aangezien ik in een huurhuis woon. We kunnen in ieder geval constateren dat ik op het gebied van energie besparen al heel goed bezig ben. Toch heb ik geprobeerd om net dat beetje extra te doen.

Op woensdag heb ik bijvoorbeeld eten thuis laten bezorgen in plaats van het zelf te koken.   Lekker makkelijk en zo heb ik niet hoeven koken op mijn elektrische kookplaat. Dit is natuurlijk flauwekul, want dat eten is ook niet zomaar uit de lucht komen vallen. Ikzelf heb er weinig energie voor hoeven gebruiken, maar per saldo is er juist meer energie verbruikt. Schokkend genoeg is dat een veelvoorkomende gedachte…

Op werk besparen

Thuis had ik niet al te veel te verbeteren, maar op mijn werk wel. Ik heb voor mijn werk soms twee computers nodig. Op de computer waar ik normaliter op werk, staan de grafische Adobe programma’s, zoals InDesign of Illustrator, niet. Die programma’s zijn vrij prijzig en daarom hebben bedrijven vaak maar één licentie waarmee dan weer op één computer de programma’s kunnen draaien. Die programma’s staan bij mijn werk op een bepaalde computer waardoor het voor kan komen dat ik op twee computers tegelijk aan het werken ben. Niet energiezuinig.

Van de ene computer naar de andere

Deze week heb ik daarom, voordat ik de ene computer aanzette, de andere uitgezet en vice versa. Alles om zoveel mogelijk energie te besparen. Dat werkte alleen wel vreselijk op mijn zenuwen. Telkens moest ik wachten totdat de computer, waar ik op dat moment op wilde werken, weer was opgestart. Helemaal niet efficiënt, want dat hele proces van computers afsluiten en opnieuw opstarten, kostte best veel tijd. Tijd die ik niet had. Wel weer een gevalletje van first world problem, maar dat daar gelaten.

In alle eerlijkheid moet ik bekennen dat ik niet bizar veel van deze Challenge heb geleerd. Het was echter wel weer een mooie opfrisser, ook voor mijn omgeving. Zo heb ik in ieder geval een aantal mensen nieuwe bespaartips kunnen geven!