Wanneer je op een tropisch eiland zit aan de andere kant van de wereld, kan het niet anders zijn dan dat je ten volste wilt geniet van de lokale cultuur. Voor mij is die lokale cultuur geheel nieuw en daarom ging ik, net zoals Esther, nieuwe dingen proberen en meemaken. Dat niet iedereen open staat voor nieuwe zaken, in ieder geval op het gebied van eten, wordt duidelijk doordat er bijna op elke straathoek wel een Italiaan zit. Wat een grap! Nu moet ik zeggen dat na tweeënhalve week de rijst mij ook wel redelijk uit de neus komt, maar ik ben niet naar de andere kant van de wereld gevlogen om pizza te eten! Dat doe ik wel in Italië….

Met de scooter over Bali crossen

Niet alleen op het gebied van eten heb ik nieuwe dingen geprobeerd. Eén van de leukste ‘andere’ nieuwe dingen die ik deze week heb gedaan is met een scooter over Bali crossen. Dat klinkt niet super spannend, maar dat was het wel. Niet alleen is het verkeer hier mega, mega druk, maar de wegen zijn bij tijden bijzonder slecht. Met druk bedoel ik overigens niet Amsterdam-tijdens-de-spits-druk, nee dat is er niets bij. Het is complete chaos dat op de één of andere duistere reden prima werkt. Combineer dit met het links moeten rijden op de weg en je hebt iets dat je nog nooit eerder hebt gedaan!

By far één van de toffere dingen die ik heb meegemaakt tijdens deze reis! Voordeel van zelf over een eiland rijden is namelijk dat je de mooiste dingen tegenkomt en overal waar jij wilt, kunt stoppen. Veel toffer dan vanuit een busje, waarin ik al een aantal bijna-dood-ervaringen heb beleefd tijdens de reis van Yogyakarta naar de Bromo vulkaan. Mij niet meer gezien 😉

De aap uit de mouw

Iets volledig nieuws, dat mogelijk nog toffer is, was ons bezoek aan de Monkey Forest in Ubud, Bali. Dit was wederom een gevalletje: had ik niet willen missen. De Monkey Forest is een soort van Apenheul, maar dan in een regenwoud en zonder Nederlandse regels. Na een stuk gelopen te hebben, moesten we schuilen voor de regen en dat deden we in een hutje. Dat wij niet de enige waren die dit een goed idee vonden, werd al snel duidelijk toen een complete apenfamilie ons gezelschap kwam houden.

Veilig met een meter afstand tussen ons in, hebben we ons zitten vergapen over de schoonheid van de lang-staard Makaken. Tot het moment dat het aan hun kant van het hutje nat werd en ze het een nog beter idee vonden om bovenop ons te schuilen, aangezien wij de paraplu hadden opgestoken. Aaaah! Dan is die schattige aap toch ineens wel heel groot als ‘ie op je schoot zit en je strak aan blijft kijken terwijl er rare mondbewegingen gemaakt worden en je zijn tanden wel erg goed kunt zien…

Alles is intens

Naast deze twee dingen hebben we natuurlijk nog veel meer meegemaakt die allemaal zo erg van elkaar verschillen. Ze hebben echter wel één gemeenschappelijke deler en dat is dat alles intens is. Niets staat in verhouding met een vakantie in Europa en alles is voor mijn gevoel larger than life. Zo ook het eten. Esther beschrijft in haar blog al een beetje onze experimenten met de Indonesische keuken. Van super lekker tot super goor, het kan allemaal hier!

Het beste van Bali

Alles behalve de Durian vrucht is eigenlijk gewoon lekker. Vers, rijk van smaak en heerlijk gekruid. Jammie! Het liefst willen we dus nooit meer naar huis zodat we voor altijd kunnen genieten van het eten, de cultuur en het weer. Dat is helaas niet mogelijk en dus hebben we maar een kookcursus gedaan zodat we het beste van Bali gewoon mee naar huis kunnen nemen. Een aapje in de backpack lukt niet namelijk.

De Durian vrucht is trouwens de vrucht die waanzinnig stinkt en eigenlijk gewoon smaakt zoals hij ruikt. We hebben het wel geprobeerd, maar liepen de rest van de dag rond met van die gore Durian oprispingen waardoor je de hele dag ‘plezier’ had van de vrucht…

Een groot avontuur

Hetgeen dat mij duidelijk is geworden na deze paar weken in Indonesië is dat ik nooit meer nieuwe dingen uit de weg zal gaan. Het uitproberen van iets nieuws kan namelijk een groot avontuur betekenen en laten we eerlijk wezen, dat is toch fantastisch?