Excuses, daar heeft iedereen last van. In mijn blog van vorige week donderdag vertelde ik hoe je uit een challenge-dip kunt komen. Eén van de belangrijkste manieren is om te stoppen met jezelf voor de gek te houden. Niet morgen, maar vandaag aan de slag. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, helemaal wanneer het op sporten aankomt. Dus daarom in de serie succesvol challengen zonder challenge-dip deze week: de sport challenge.

Een runners high
Het is denk ik algemeen bekend, maar ik herhaal het toch nog even: je voelt je lekkerder als je gesport hebt. Dat komt natuurlijk doordat het lekkere stofje endorfine door de lichamelijke activiteit vrijkomt, waardoor je je gelukkiger voelt. Het geeft een energiek en voldaan gevoel. Ik heb altijd ‘last’ van een runners high, na een loop of training denk ik dat ik de hele wereld aankan. Een heel fijn euforisch gevoel dat helaas niet voor altijd duurt, want anders zou ik, en vele mensen met mij, wel vaker gaan sporten.

Kom in beweging
Om er toch voor te zorgen dat je van die bank af komt en aan het sporten slaat, volgen hier een aantal tips om het sporten makkelijker te maken voor je.

1. Zoek een sportmaatje. Samen sporten is vele malen leuker en het fungeert als de ideale stok achter de deur. Een afspraak met jezelf zeg je namelijk een stuk sneller af dan een afspraak met iemand anders.
2. Maak het jezelf gemakkelijk. Hier bedoel ik natuurlijk niet mee dat je er nog even voor moet gaan zitten, maar dat je jezelf moet faciliteren. Wanneer je bijvoorbeeld na het werk wilt gaan sporten, doe je er verstandig aan om je sportspullen mee naar je werk te nemen. Zo hoef je niet eerst naar huis en kun je direct aan de slag.
3. Exercise in the morning before your brain figures out what you’re doing. Mijn brein werkt in de ochtend niet op de volle honderd procent en daarom is het de perfecte manier om wakker te worden. In de ochtend sporten geeft je daarnaast veel energie, waar je vervolgens weer de hele dag van profiteert.
4. Denk terug aan dat fijne gevoel na je vorige workout. Je ging misschien met een moe gevoel sporten, maar voelde je daarna stukken fitter en frisser – na de douche dan.

Stop met het maken van excuses en kom in beweging!