Verzamelaars zijn mensen die moeite hebben met het weggooien van spullen. Je hebt vast ooit de beelden wel gezien van huizen waar stapels oude kranten tot het plafond opgestapeld lagen en waar de bewoner zich een weg moest banen om naar de keuken te komen. Deze mensen zijn niet in staat om op te ruimen, dat lijkt me duidelijk. Het is echter enigszins begrijpelijk, want opruimen is een activiteit die ik in ieder geval niet leuk vind. Om toch te voorkomen dat mijn leven wordt opgeslokt door troep, zie ik de noodzaak van het opruimen gelukkig wel in. Het blijft alleen wel een uitdaging waarbij je natuurlijk weer in de welbekende challenge-dip kunt raken. Daarom staat deze 52Challenge Do It Yourself blog in het teken van succesvol opruimen.

Alles direct opruimen
De afgelopen tijd heb ik meerdere keren voor een opruim uitdaging gestaan. Ik heb bijvoorbeeld in een 52Challenge de hele week alles achter mijn kont opgeruimd. Wanneer ik iets had gebruikt, moest ik het van mezelf direct opruimen. Hierdoor had ik aan het einde van de week niet een ontploft huis met rondslingerende spullen. Die kleine opruim momenten die ik elke dag dus inlaste bespaarden mij aan het einde van de week zeker twee uur werk. Ja, twee uur werk voor een studio van zo’n 30 m2. Moet je nagaan…

Handige tip voor mensen die ook last hebben van het alles-laten-rondslingeren-syndroom: aan het einde van de dag even tien minuten opruimen. Meer tijd heb je echt niet nodig en waarschijnlijk kan het zelfs in minder tijd, aangezien je het natuurlijk elke dag hebt bijgehouden.

Voor het geval het van pas komt
Een andere opruim 52Challenge die ik heb volbracht, was het opruimen van mijn kledingkast. Ik denk dat elke vrouw zich hierin kan herkennen: kleding weggooien is moeilijk! Het resultaat hiervan is een overvolle kast with nothing to wear. Dit willen we voorkomen, want niets is meer frustrerend dan in de ochtend voor je kledingkast te staan en niet te weten wat je aan moet.

In dit geval helpt maar één ding: spreek jezelf streng toe. Heb je het item al een jaar of twee niet aangehad? Weg ermee! Kleine kans dat dit het komende jaar wel gaat gebeuren. Bewaar je het ‘voor het geval dat het van pas zal komen’? Jammer dan. Het is de afgelopen tijd ook niet ‘van pas’ gekomen. Deze regel geldt trouwens direct voor de inhoud van alle kasten. Die opblaasstoel en dat grappige fotolijstje kunnen gewoon naar de kringloop hoor.