zelfvertrouwen

Over net iets meer dan een maand begint mijn zomervakantie en vlieg ik samen met m’n vriend naar Thailand. Daar gaan we drie weken lang genieten van het land, de cultuur, het eten, de natuur, de mensen, enzovoort. Heerlijk! Ik heb er zoveel zin in dat ik heel misschien nu al een stapeltje kleding klaar heb gelegd… Heel misschien hoor ūüėČ Een vakantie naar een warm land doet mij echter ook altijd een beetje onzeker voelen. Drie keer raden waar ik dan onzeker over ben. Precies: over m’n lichaam. Of course

Het is nooit goed genoeg

Lekker origineel h√®? Net zoals veel andere vrouwen die een tikje te¬†kritisch op zichzelf zijn, weet ik ook van geen ophouden. Zodra de zomer in aantocht is, het bikiniseizoen is geopend en ik steeds minder kleding ga dragen, beginnen de twijfels over mijn lichaam in m’n hoofd rond te spoken. Het meest verneukeratieve hieraan is wel het feit dat het nooit goed of mooi genoeg is. Je ziet bijvoorbeeld helemaal niet hoe goed je eruit ziet op het moment zelf. Pas als je foto’s terugkijkt van bijvoorbeeld de zomer of de vakantie ervoor, zie je hoe lekker je eigenlijk in je vel zat. And that’s really sad.

Niet zien hoe je eruit ziet en steeds denken dat het nog beter kan. Wie herkent zich niet in de bijna gevleugelde uitspraak: “Het kan nog wel iets strakker of gespierder”?¬†Om gillend gek van te worden, want waarom kun je niet gewoon blij en tevreden zijn met je lichaam? Hoezo moet het steeds strakker of gespierder? Waarom kunnen we niet gewoon in de spiegel kijken en tegen onszelf zeggen “damn you look fine woman!” Daarom is √©√©n van mijn doelen in 2017 om ein-de-lijk blij te zijn met m’n lichaam en daarvoor is mijn aanstaande vakantie een mooie oefening! Ik ga immers drie weken lang in korte broeken, topjes en bikini’s rond lopen.

Direct het resultaat inzien

Dat wil ik doen vol zelfvertrouwen. Al die gekke gedachten moeten de deur uit en het moet eens afgelopen zijn met die onzekerheid over¬†mijn eigen lichaam.¬†Dit alles betekent dan weer niet dat ik volledig los ga op het gebied van voeding of dat ik acuut stop met sporten. Je moet namelijk wel goed voor je lichaam blijven zorgen. Zo zit ik sinds het nieuwe jaar bijvoorbeeld gewoon weer op m’n ‘eetbudget’ van een x aantal¬†calorie√ęn, koolhydraten, eiwitten en vetten per dag. Een uitgebalanceerd voedingspatroon waarbij je alle voedingsstoffen binnenkrijgt en niet meer eet dan dat je verbrandt, is denk ik goed voor ieder mens. En natuurlijk hoort daar ook af en toe een uitstapje naar de hamburgertent bij, maar niet iedere dag. Het sporten zorgt er dan weer voor dat alles wel strak in het vel blijft zitten en de kunst is dus nu omdat ook direct in te zien. Het moet toch mogelijk zijn om het resultaat van al dat¬†harde werken meteen te zien in plaats van over een jaar wanneer ik de foto’s aan het terugkijken ben?!

Note to self: wees tevreden met ieder resultaat en bekijk jezelf eens zoals je een foto van vorig jaar bekijkt. Wees lief voor jezelf en geef jezelf een compliment. Je hebt niet voor niets zo hard gewerkt. Onzeker zijn over je lichaam is echt zoooo 2016. ūüėČ