Elke supermarkt verandert in een waar slagveld rond de kerstdagen en daarom doe je er wijs aan om je boodschappen die je nodig denkt te hebben tijdens de kerst in de week ervoor te kopen. Vlees kun je invriezen en wanneer je de achterste verpakking uit het rek pakt, zit je vaak qua houdbaarheidsdatum goed. Niet alles is natuurlijk van te voren te koop, maar het scheelt een heleboel ergernis als je alleen voor iets kleins het oorlogsgebied van een supermarkt hoeft te betreden en dus niet met een overvolle winkelkar je een weg moet banen door de paden vol gestresste mensen.

Nu had ik het helemaal mooi bekeken, want ik heb geen stap in een supermarkt hoeven zetten. Ik heb mijn moeder alleen hoeven vertellen wat ik nodig zou hebben voor het kerstdiner zodat zij de boodschappen kon doen. Een boodschappenlijst heb ik zelfs niet eens hoeven maken, dat heeft de Appie app voor mij gedaan. Over gemak gesproken ­čśë Dit jaar ben ik namelijk niet moeilijk met allerlei kookboeken aan de gang gegaan. Nee, dit jaar heb ik gekeken wat er in de bonus was en heb ik de rest er met de receptenvinder uit de app bij gezocht. Vervolgens kon mijn moeder de recepten in de app opzoeken en zodoende alles op haar digitale boodschappenlijstje zetten. Duidelijk mag zijn dat ik wel redelijk fan ben van de app…

Maar wat eten we vandaag?

Rond de kerst is het altijd mooi meegenomen dat de wat meer fancy etenswaren in de aanbieding zijn. Afgelopen week was dat een hertenbiefstuk en daar mij dat zeer smakelijk in de oren klonk, was de keuze snel gemaakt. Wanneer je in de receptenvinder een ingredi├źnt typt krijg je direct allerlei heerlijke recepten. Mijn oog viel al snel op de Hertenbiefstuk met portsaus bestaande uit gevogelte fond, port, kersen en tijm. Super makkelijk om te maken en wat is hert toch lekker mals. Mjam… Klik hier voor het recept.

Wat eten we nog meer tijdens het kerstdiner

Om het diner goed te beginnen kun je als voorgerecht de Salade met gegrilde kip en hazelnootolie maken. Binnen twintig minuten staat deze salade met haricots verts, verschillende paddenstoelen, kipfilethaasjes, Pecorino Romano en hazelnoten op tafel. Om de hazelnoot fibe nog even door te zetten is het lekker om bij het hoofdgerecht nog een Hazelnoot-aardpeerpuree te maken. Een aardpeer is een knol die weinig calorie├źn in zich heeft en vrij zoet van smaak is doordat het zichzelf omzet in fructose wanneer het gekookt is. Uit ervaring kan ik vertellen dat dit heerlijk bij de portsaus en het biefstuk past. Ook fijn is het feit dat je de puree eerder op de dag al kunt maken. Opwarmen kan dan in de oven op ongeveer 150 graden. De oven moet toch aanstaan om de biefstukken na te laten garen. Het recept is in ieder geval hier te vinden.

Waar sluiten we het kerstdiner mee af

Om de avond af te sluiten heb ik gekozen voor de Romige ricotta en zomerfruitpuree. Zelf ben ik geen echte toetjes-eter omdat het meestal zo zwaar op de maag ligt. Dit is echter een wat lichter toetje. Ik heb voor de puree gebruik gemaakt van de doosjes zomerfruit uit het vriesvak, want in de winter groeien er simpelweg geen aardbeien en frambozen. Wanneer je trouwens het fruit niet helemaal laat ontdooien voordat je het pureert, wordt het een beetje sorbetijs. Een goed alternatief voor het bolletje schepijs dus! Met maar 190 kcal, is dit denk ik ├ę├ęn van de gezondste toetjes voor de kerst. Een fruitsalade daar gelaten natuurlijk.

Laat het je in ieder geval smaken!