omdenken

Alledaagse problemen, wat hebben we er toch veel last van en wat willen we er graag vanaf. Onze eerste reactie op een probleem is echter de ‘ja maar’ reactie en laat het nou net die reactie zijn die ons niet ver brengt in het leven. Door deze reactie schieten we namelijk in het vastdenken en blijft het probleem waar we last van hebben nog steeds bestaan. Daarvoor in de plaats kun je veel beter gaan omdenken en daar heb ik mij deze 52Challenge week eens goed in verdiept!

Ik bedacht mij bij het lezen van het boekje Omdenken van Berthold Gunster, dat ik al weleens aan het omdenken ben. Sommige mensen zullen mijn organisatiedrang, iets dat misschien ook wel een dwangneurose wordt genoemd, zien als een probleem. Ik alleen niet hoor! Laat mensen mij maar voor gek verklaren, ik ga absoluut niet onvoorbereid op vakantie. Sterker nog, ik heb alles allang klaar liggen terwijl ik vrijdag pas vertrek! Dit komt weer voort uit het feit dat ik het momenteel best een beetje druk heb. Ik heb een fulltime baan en ben ik coach bij Personal Body Plan. Daarnaast schrijf ik wekelijks deze blog, sta ik minimaal drie keer per week in de gym en wil ik ook nog een sociaal leven hebben. In plaats van dat ik dus vastdenk, ben ik gaan omdenken. Zo heb ik de afgelopen tijd dus al allerlei dingen verzameld en klaar gelegd en heb ik nog steeds de dingen kunnen doen die ik wil doen. Hiep hoi, de vakantie kan beginnen!

Omdenken in dromenland

Op vakantie gaan houd me bezig, zoveel is duidelijk. Wat wel een goed teken is, is dat het omdenken zelfs terugkeert in mijn droom van vannacht. Ik droomde namelijk dat we op de één of andere duistere reden op stel en sprong moesten vertrekken naar de luchthaven. Voordat we weggingen moesten we nog een aantal zaken regelen waardoor ik dus allerlei dingen was vergeten. Ik had mijn reisoutfit, zoals ik die natuurlijk allang heb bedacht, helemaal niet aan en dat gaat dwangneurose technisch niet helemaal goed in het hoofdje. Maaaaarrrrrrr, mijn probleemoplossend denken trad in mijn droom ook in werking, want dan gaan we toch gewoon even langs de H&M op het vliegveld? Praktisch mijn hele outfit komt daar vandaan dus dan koop ik het toch gewoon nog een keer? Hoera voor probleemoplossend denken! Dit was alleen niet het einde van de droom, want eenmaal op de luchthaven nam mijn droom een wat onverwachte wending. Mijn vriend was een beroemde cellospeler tegengekomen en kwam dus ineens met een contrabas (ik weet ook niet hoe het van een cello naar contrabas ging) om de hoek zeilen. Pretty strange….

Herken je problemen

Feit is wel dat je met omdenken veel meer kunt bereiken. Problemen bestaan immers niet. Je moet de ‘ja maar’ reactie omzetten in een ‘ja’ reactie om vervolgens te eindigen in een ‘ja en’ reactie. Hiermee maak je van het oorspronkelijke ‘probleem’ een nieuwe mogelijkheid voor jezelf. Nu stelt de schrijver terecht de vraag of problemen überhaupt wel bestaan en geeft hij op een overzichtelijke wijze weer hoe je een zogenaamd probleem zou kunnen herkennen.

Vraag jezelf af of je een probleem hebt en zo ja, of je er iets aan kunt veranderen. Wanneer je ja of nee antwoordt kom je bij hetzelfde ballonnetje uit: “Maak je dan geen zorgen”. Aan een probleemsituatie kun je namelijk veel doen, je kunt je perspectief op de zaak veranderen, je kunt de situatie omkeren, je kunt het je bondgenoot maken of je kunt de huidige situatie dusdanig ontregelen. Dit klinkt misschien als abracadabra, maar in het boekje staan duidelijke voorbeelden. En denk nu niet direct ‘’oh ik heb het veelte druk om zo’n boek te lezen.’’ Dan denk je jezelf dus vast! Gewoon aanschaffen voor die luttele vijf euro en even een half uurtje de tijd nemen. Dan is het boekje uit en ben jij een stuk wijzer!

probleem omdenken